Fedezd fel Hollandiát!

Rejtett kincsek kalandvágyó turistáknak

Holland gyerekkönyvek? Ide velük!

2016. április 04. 14:05 - priya

Első hollandiai tartózkodásunk idején hamar szerelembe estünk a holland mesekönyvekkel, mert humorosak és az illusztrációik fantasztikusak. A Pagony kiadónak köszönhetően szerencsére jó néhány népszerű holland gyerekkönyv elérhető már magyar fordításban is.

A legkisebbek kedvence, Miffy nyuszi ikonikus figura Hollandiában, és az egész világon nagy népszerűségnek örvend (egyes pletykák szerint Hello Kitty figuráját is róla koppintották). A Miffy könyvek érdekessége, hogy Dick Bruna rendkívül letisztult vonalvezetéssel, minimalista stílusban, csak alapszínek használatával alkotta meg illusztrációit. A sorozatból magyarul két rész jelent meg: Miffy és Miffy az állatkertben. 

miffy.jpg

A nyúl kalandjaiból bábfilm is készült 'Miffy the movie' címmel. Íme az előzetes:

Annie M.G.Schmidt megkerülhetetlen holland meseíró. Fiep Westendorp illusztrátorral közösen jegyzett könyvein holland gyerekek generációi nőttek fel. A kicsik magukra ismerhetnek Janó és Janka rövid, egyszerű történeteiben, 4 évszakon keresztül követhetik mindennapjaikat. 
jano_es_janka.jpg

Mi a legjobbakat Szutyoksári mókás (és mindig nagy felfordulással járó) kalandjain nevettünk (személyes kedvencem az a rész, melyben egy egész csapat gyerek borotváltatja kopaszra a fejét a nyári hőségben).
szutyoksari2.jpg

Az 5-10 évesek vicces helyzetekbe bonyolódhatnak Titivel, aki egyedül költözik egy toronyházba, és piros daruskocsijával bármikor készen áll rá, hogy segítséget nyújtson újdonsült barátainak a szomszédságból. Néhány kevésbé jó fej felnőttel persze meggyűlik a baja, de minden helyzetben előáll valami elmés megoldással. Három könyvben is nyomon követhetjük akcióit: Titi a toronyház tetején, Titi a parkban, Titi és az időjós. 

titi01.jpg

Legalább ilyen szórakoztatóak Oti, a leleményes kislány kalandjai is. Miután hirtelen haragú szakács apukája elveszti állását, egy lakóbusszal veszik nyakukba a vidéket.

oti.jpg

Fiep Westendorp illusztrátor saját meséket is jegyez, Pim és Pom, a két macska természetesen mindig valamilyen kalamajkába bonyolódik. Kalandjaikból rajzfilm is készült, ebben a részben például egy repülő szőnyeggel gyűlik meg a bajuk: 

Ha Hágában jártok a családdal, és közelebbről is szeretnétek megismerkedni ezekkel a holland mesefigurákkal, feltétlenül látogassatok el a Kinderboekenmuseum-ba!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedezdfelhollandiat.blog.hu/api/trackback/id/tr748558852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása