Fedezd fel Hollandiát!

Rejtett kincsek kalandvágyó turistáknak

Amszterdam és Hága gyerekekkel? Igen! 7 ingyenes tipp

2016. április 14. 14:06 - priya

Ha valaki azon töri a fejét, hova utazzon családi vakációra, valószínűleg nem Hollandia az első gondolata, pedig ez az ország gyerekekkel is fantasztikus úticél, mert maximálisan gyerekbarát. Hogy ez mit is jelent pontosan?

- A tömegközlekedés babakocsival is könnyedén használható, a villamosok, buszok, vonatok alacsony padlósak. Szinte minden állomáson és múzeumban található lift. A gyerekek 4 éves korig ingyen utaznak, 4-11 éves kor között, felnőtt kísérettel pedig a vonaton például kedvezményesen (2,5 euroba kerül a Railrunner nevű jegy, mely bármely hosszúságú oda-vissza útra érvényes). 

- Minden múzeumban van olyan kiállításrész, melyet kifejezetten gyerekeknek szánnak (ahol nemhogy nem szabad, hanem muszáj hozzányúlni a dolgokhoz). Folyamatosan terveznek egyéb, gyerekeknek szóló foglalkozásokat is: nyomozósdit egy kérdőívvel, kézműveskedést, zenés gyerekelőadásokat. Kedvenc gyerekbarát múzeumainkról itt találsz tippeket (az újabbak folyamatosan érkeznek). Ezeken a helyeken általában nem probléma az evés/etetés, a pelenkázás és a babakocsival való közlekedés.

- Rengeteg a játszótér (kül- és beltéri egyaránt) és gyerekprogramokból sincs hiány.

- Minden városban lehet finom palacsintát enni.

- Szuper családi programokat lehet alacsony költségvetésből vagy akár ingyen kihozni. Íme néhány tipp:

1.) Parkok

Amszterdamban több, mint 30 park található, ezek közül jó néhány könnyen és gyorsan megközelíthető a városközpontból. Kedvenceink, melyekről már írtunk: Vondelpark, Amstelpark, Amsterdamse Bos. További információ angolul ide kattintva

amsbos1.jpg

2.) Pancsoldák

Májustól szeptember végéig, ha 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a parkokban található ingyenes pancsolómedencéket megtöltik vízzel. A gyerekeket általában nem kell biztatni, hogy belevessék magukat ebbe a mókába, annál nehezebb lesz viszont hazaindulni velük... Parkok pancsolóval Amszterdamban: Vondelpark, Amsterdamse Bos, Oosterpark, Westerpark, Beatrixpark. 

3.) Állatsimogatók (Kinderboerderij)

A városokban lakó gyerekeknek sem kell messzire menniük, hogy közelebbről is szemügyre vehessék (és gyengéden zaklathassák) a háziállatokat. A legtöbb állatsimogató szintén parkokban található, a városnevekre kattintva pedig az egész lista elérhető angolul: Amszterdam, Hága.

imag0419.jpg

4.) Tengerpart

Igen, a tenger meglehetősen hideg (nyáron is). Ez azonban cseppet sem tartja vissza a gyerekeket attól, hogy belemenjenek. A tengerpart az úszáson kívül rengeteg más élményt tartogat: mezítláb a sekély vízben bóklászni, kagylókat gyűjteni, homokvárat építeni, árkokat ásni, fagyit és sült krumplit enni szinte minden évszakban lehet (és kell)! Amszterdam központi pályaudvarától Zandvoort aan Zee vonattal 31 perc. Hága központi pályaudvarától Scheveningen tömegközlekedéssel 20 perc (9-es vagy 1-es villamos, 22-es busz).

imag0592.jpg

5.) A könyvtárak gyerekrészlege

Hívogató, kuckós termek, párnák, fotelek, a legkisebbeknek járóka és rengeteg színes könyv. Hogy ezek hollandul/angolul vannak? A könyvszerető gyerekeknek és szüleiknek részletkérdés. Ha a várost járva szeretnénk kicsit szuszanni, itt bátran megtehetjük. Amszterdam központi pályaudvarától 500 méterre található a központi könyvtár: OBA Centraal. Hágában a belváros legeslegközepén van a Bibliotheek Den Haag központi könyvtára, mely a földszinten a VVV turistainformációs irodának is otthont ad. Gyerekrészleg az emeleten.

bibldenhaag.JPG

6.) Játszóterek

Fantasztikusak, általában külön játékokkal a kisebbek és a nagyobbak számára. Mászókák, hinták, csúszdák szinte mindegyikben vannak, és sok helyütt van drótköteles csúszópálya is. A fentebb említett parkokban biztosan megtaláljuk őket, a többi, rejtettebb helyről pedig online tájékozódhatunk. Amszterdam játszótereiről egy lelkes anyuka készített egy appot (Play!Amsterdam), ami néhány euroért letölthető, Hága játszótereiről pedig itt található egy kis cikk angolul. Utóbbi városban egy tippet biztosan tudunk adni: a Haagse Bos-ban található Robin Hood fajátszótér nagy élmény volt a gyerekeinknek. (A központi pályudvartól 15 perc séta).

imag0024.jpg

Amstelpark, játszótér

7.) Geocaching

Naná, hogy Hollandiában is lehet űzni ezt a nagyszerű nyomozást a természetben! Több, mint 5000 geocaching pont van az országban.

Remélem, meggyőztünk arról, hogy érdemes belevágni egy holland útba a családdal is!

Ha még több információt szeretnél, kövesd a blogot! 

Hamarosan jön két ingyenesen letölthető kiadványunk, mely konkrét programtervet kínál részletes információkkal és útitervvel:

Családi hétvége Amszterdamban

Családi hétvége Hágában!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedezdfelhollandiat.blog.hu/api/trackback/id/tr108604720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása