Fedezd fel Hollandiát!

Rejtett kincsek kalandvágyó turistáknak

Elveszni a virágtengerben - Keukenhof meglepően megunhatatlan kertjei

2016. április 26. 12:16 - priya

 img_5142.JPG

Mielőtt először látogattam el Keukenhofba, finoman szólva kételkedtem abban, hogy hosszan le fog kötni ez a látványosság. Nem mintha nem szeretném a virágokat, de mégis - 1-2 óra elteltével mi érdekes lehet a sok milliomodik tulipán látványában? Ráadásul annak idején egy 5 és egy 1,5 éves gyerkőccel utaztunk - abban végképp kételkedtem, hogy őket tartósan szórakoztatná a virágok közötti korzózás.

Ezek után kellemes meglepetésként ért, mennyire jól éreztük magunkat mindannyian: két alkalommal is majd' egy egész napot töltöttünk ott. Az igazat megvallva még a délutáni órákban is töretlen lelkesedéssel kattogtattam a fényképezőgépet, hogy újabb és újabb virágkompozíciókat örökítsek meg minél előnyösebb szögből. Merthogy engem ez varázsolt el legjobban az egész kertben: a szemet gyönyörködtető színorgia, a virágfajták kombinálásának végtelen sok lehetősége.

img_5172.JPG

Keukenhof kertészei virágokkal festenek művészi és színpompás tájképeket.

Érdekes módon a nagyfiamat is beszippantotta ez a mesevilág, elnevezte Tulipánországnak. Kicsit valóban olyan az egész, mintha egy elvarázsolt helyre érkeznénk: egy mesterségesen megalkotott, mégis természetesnek tűnő, vonzó világba lépünk át. Az ember valósággal csodálkozik, hogy a bokrok mögül nem ugrik rá egy törpe... Szerencsére valahogy mégsem válik giccsessé az egész - köszönhetően a hollandok egyszerűség, praktikum és letisztult dizájn iránti rajongásának.

imag0231.jpg

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rengeteg más emberrel kell osztoznunk ezen az élményen: Keukenhof Hollandia leglátogatottabb turistalátványossága. Hétvégén és az ünnepek alatt nagy tömegre számíthatunk, de azért lökdösődéstől nem kell tartani, szerencsére a 32 hektárnyi park elég nagy ahhoz, hogy befogadja az emberáradatot.

imag0256.jpg

Mit mindent tartogat még Keukenhof az ide látogatóknak?

Finom kávét, egyszerű harapnivalókat és pihenési lehetőséget a kávézókban, éttermekben.

- Gyerekekre szabott szórakozási lehetőségeket: van állatsimogató, egy remek játszótér, labirintus és kincsvadászat.

- Minden évben egy kiemelt témát: ez 2016-ban a holland Aranykor. Az ehhez kapcsolódó fő látnivaló az Oranje Nassau Pavilon melletti 250 négyzetméteres virágmozaik, mely egy klasszikus delfti csempét formáz. Az ábrázoláson a tengeri kereskedelem látható és Amszterdam gazdag csatornamenti házai. Megalkotásához több, mint 100.000 virághagymát használtak fel. Emellett két új inspirációs kertet (Aranykor, Delfti Kék) is nyitottak idén a témához kapcsolódóan.

- Az Inspirációs kertekben ötleteket arra, hogyan tehetjük látványosabbá kertünket. Idei kompozíciók az előbb említetteken kívül: Zöldséges Kert, Romantikus Kert, Érzékek Kertje (Rob Verlinden, a legnépszerűbb holland tévés kertész kompozíciója, előtérben a látvány, az illat és a tapintás élménye), Tengerparti Kert, Történelmi Kert (a holland tulipántermesztés története).

 - Művészeti élményt: a parkban minden évben láthatók az aktuálisan meghívott szobrászok alkotásai.

img_5184.JPG

Szervezett programokat: hajótúrát Keukenhof körül csendes, elektromos csónakokban, biciklizési lehetőséget a Keukenhofot körülvevő tulipánmezőkön keresztül, vezetett túrát a kertben.

img_5242.JPG

- Egyedi eseményeket: beltéri, tematikus virágkiállításokat, családi- és zenés programokat. Idén a repertoáron:

2016.04.30-05.01.: Családi hétvége a Szezám utca lakóival

2016.05.07-05.08.: Románc Keukenhofban (klasszikus zenei fesztivál)

2016.05.13-05.16.: 'Shanty Kórus' fesztivál (a kórusok olyan dalokat adnak elő, melyeket annak idején a nagy tengerjáró hajókon énekelt a legénység, hogy ezzel tiltakozzon az áldatlan munkakörülmények és rossz bánásmód ellen)

Keukenhofot nem nehéz megközelíteni, a Schiphol repülőtérről és Leiden központi pályaudváráról például közvetlen járatok indulnak, melyek 30 perc alatt elvisznek bennünket ehhez a pompás úticélhoz.  

Még több információ angolul a hivatalos honlapon: http://www.keukenhof.nl/en/

Még idén sem késő útra kelni, a kertek 2016. május 16-áig nyitva tartanak!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fedezdfelhollandiat.blog.hu/api/trackback/id/tr608664274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.04.27. 06:06:36

Mi eddig háromszor látogattunk el Keukenhofba, egyre kevésbé kellemes élményekkel.
Legutóbb nem sikerült bejutni sem, és úgy általában leírtuk Hollandiát...
autossagok.blog.hu/2015/04/30/kepes_beszamolo_az_ez_evi_bijgardeni_viragkiallitasrol_es_egy_vallomas_keukenhofrol

A kamu reklám helyett pár jó tanács:
Nem mindegy hogy mikor megy az ember: ha túl korán megy egy szép zöld parkot kap, ha túl későn akkor meg egy elvirágzott parkot.

Ha pont jókor akkor meg hétvégén nem jut be a rém szervezetlen hely miatt.

Semmit ne vegyen készpénznek amit a hollandok írnak a hivatalos oldalukon. HA létezik "lángossütő mentalitás" akkor azt itt megtapasztaltuk.

Ha minden összejön akkor viszont tényleg felejthetetlen élményben lesz része az embernek (mármint pozitív értelemben). Én nem rajongok a virágokért de ez engem is lenyűgözött. A park nem kicsi, és nagyon szépen ki van dolgozva. És akadnak pálmaházak is, gyönyörű egzotikus virágokkal...

priya 2016.04.27. 06:38:53

@Ződ2000: Kedves Ződ2000, köszönöm a kommentet, teljesen jogos felhívni a figyelmet arra, hogy a bejutás körülményes lehet, bár nekünk nem voltak negatív tapasztalataink. Igaz, követtük az aranyszabályt: Hollandiában a múzeumok és turistalátványosságok többségéről elmondható, hogy a legjobb nyitásra a helyszínen lenni - a nagy tömeg általában később érkezik. Egy másik hasznos tipp, hogy érdemes előre, online megvenni és kinyomtatni a jegyeket - általában vannak külön beléptető kapuk az előre vásárolt jeggyel érkezőknek, és ezzel elkerülhető a pénztárnál történő sorbanállás. Ezek valóban kimaradtak a cikkből, köszönöm még egyszer a kiegészítést! Elolvastam a Groot-Bijgaardenről írt posztját - gyönyörű a park, felvesszük a meglátogatandók listájára! Kérem, ha vannak további tapasztalatai, bejegyzései Hollandiáról, küldje el nekünk - mi sem jutunk el mindenhova, és szeretnénk minél többet megmutatni. :-) (Ui: A Louwman Museum privát oldtimer gyűjteményéről Hágában vannak tapasztalatai? Mi még nem jártunk ott...)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.04.27. 10:33:02

@priya: nekünk a bejutás és jegyvásárlás nem annyira okozott problémát.

Legutóbb a gond azzal volt, hogy a csomagmegőrzők a nyitás után egy órával megteltek, és egy fontoskodó őr nem engedte be a gyerekeket rollerrel, ami viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy a parkot bejárjuk. És eleve nem tudtuk volna sehol letenni, az adott körülmények között. Így eljöttünk és örültünk hogy nem vettük meg a jegyet elővételben.

Általában véve az jött le, hogy a hollandoknak sokkal fontosabb a pénz beszedése mint hogy szolgáltassanak, és ezt picit megsínyli a színvonal.

Cserébe az Amsterdami autószalon jól szervezett és jól sikerült rendezvénynek bizonyult. Remélem lesz a jövő évben.

A Lowman eddig kimaradt, de szerintem sokkal nagyobb horderejű rendezvény a maastrichti Interclassic, ami úgy hirdeti magát hogy a régió legnagyobb oldtimer-kiálíltása és szerintem nem is áll messzire attól.
autossagok.blog.hu/2016/01/19/maastrichti_interclassic

Ismereteim szerint a Lowman mellett is van sok privát gyűjtemény, amelyet érdemes felkeresni.
süti beállítások módosítása