Fedezd fel Hollandiát!

Rejtett kincsek kalandvágyó turistáknak

Könyvtárak újragondolva - jó bemenni, és nehéz továbbindulni

2016. április 19. 11:50 - priya

img_20160408_150950.jpg

Gyógyíthatatlan könyvfüggőként mindig is rajongója voltam a könyvtár intézményének (bármikor habozás nélkül be is költöztem volna egybe, ha lett volna rá lehetőségem). A holland könyvtárak pedig sikeresen felülírták a könyvtárakról élő képet fejemben, annyira mások, mint az otthoniak. Ez a másság alapvetően két dolognak köszönhető: 

1) A könyvtárak sokkal jelentősebb anyagi forrásokkal rendelkeznek.

2) A holland könyvtárosok nem ültek ölbetett kézzel, mikor évekkel ezelőtt drasztikusan esni kezdett a látogatók száma. Úgy gondolták, ideje megkérdezni a könyvtárhasználókat arról, nekik milyen szükségleteik vannak, ők mikor éreznék jól magukat a könyvtárban. Indítottak tehát egy kutatást, és többek között azt derítették ki, hogy a könyvtárak közönsége sokféle, a látogatói csoport sokkal színesebb, mint azt eredetileg feltételezték. Az is kiderült, hogy az emberek 70-75%-a nem konkrét céllal érkezik a könyvtárba, hanem szívesebben nézelődik.

 A következő módon tervezték tehát újra a könyvtárakat:

- célként azt fogalmazták meg, arra lenne jó rávenni az embereket, hogy minél hosszabb időt töltsenek el itt

- a könyvtárat közösségi térré alakították, hogy ne csak polcok rendszere legyen, hanem egy olyan hely, ahol jó lenni: sok helyen le lehet ülni, van lehetőség hosszan olvasgatni, beszélgetni, elvonulni

- a kialakításban nagy szerepet kap a dizájn: az épületek modernek, világosak és szuperül néznek ki, a belső terek kialakítása hívogató 

- minden korosztályra gondoltak: a gyerekrészlegben van járóka a legkisebbeknek és játszósarok/olvasókuckó a nagyobbaknak; a tinédzserek vagányan berendezett külön helyiségekbe vonulhatnak el; a felnőttek igény szerint használhatják a könyvtárat munkahelyként is; az idősebbek fotelben olvasgatva élvezhetik kedvenc magazinjuk legfrissebb számát

- sok vonzó zugot alakítottak ki, több ülőalkalmatosságot helyeztek el, kávézóval kombinált magazinolvasókat nyitottak (az Almereben található könyvtárban például olvasókert is van a tetőn, illetve az első szinten elhelyeztek egy zongorát is, amin bárki játszhat)

- nem kell csendben lenni - legalábbis nem a könyvtár egész területén. A könyvtárat betölti a gyerekek zsibongása, a beszélgetés halk moraja, a kávégép szörcsögése. Azoknak pedig, akik kutatni, tanulni, dolgozni szeretnének, kialakítottak egy csendes zónát, hogy nyugodtan elvonulhassanak.

- folyamatosan kulturális eseményeket (ingyenes koncerteket, felolvasásokat) szerveznek, hogy vonzzák a látogatókat 

- a könyvek elrendezésén is változtattak, a könyvtárat úgy alakították át, hogy vonzó legyen a nézelődő szemnek: a könyvek közül sokat borítóval kifelé helyeznek el, és érdeklődési területek szerint rendszerezik őket

- a könyvtárban legtöbbször ingyenes a wifi és a számítógépek használata, rengeteg magazin, CD, DVD közül lehet választani. A bérlet- és tagdíjrendszer is sokszínű, igényeinknek megfelelően választhatjuk ki a legjobb konstrukciót.

Az igazat megvallva rám olyan nagy hatással volt ezeknek a fantasztikus könyvtáraknak a légköre, hogy szenvedélyemmé vált újabb és újabb helyeket felfedezni. És a Könyvmoly rovatban be is fogom mutatni mindet (nincs kegyelem)! 

Folyamatosan érkezik a fényképes híradás az alábbi könyvtárakról (a színesek már kattinthatók):

* Delft (központi könyvtár)

* Amsterdam, OBA (központi könyvtár; amstelveen-i fiókkönyvtár)

* Almere (központi könyvtár)

* Hága (Bibliotheek Den Haag, központi könyvtár; ypenburgi fiókkönyvtár)

* Lelystad (központi könyvtár)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedezdfelhollandiat.blog.hu/api/trackback/id/tr638643762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása