Fedezd fel Hollandiát!

Rejtett kincsek kalandvágyó turistáknak

Hajózásról izgalmasan

2016. március 17. 12:10 - priya

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam és Maritime Museum, Rotterdam

A hollandok életének évszázadok óta szerves része a hajózás, nem véletlen tehát, hogy itt járva rengeteget megtudhatsz a témáról, többek között az alábbi két remek múzeumban. Akárcsak a múzeumok többsége Hollandiában, ez is maximálisan gyerekbarát, és nemcsak a felnőtt látogatóknak tartogat érdekességeket.

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam... avagy Hogyan járták be a hollandok a világot?

imag0142.jpg

A Nemo Science Centre-től (melyről itt írtunk) rövid sétára található a hajózási múzeum gyönyörű épülete, mellette a kikötőben a Kelet-indiai Társaság egykori hajója horgonyoz, melyre fel lehet menni és be lehet járni.

imag0154.jpg

A múzeum azt mutatja be rengeteg szórakoztató kiállítás és interaktív eszköz segítségével, miként formálta a hajózás az elmúlt 500 évben a holland kultúrát. 

Fantasztikus hajómodelleket, különböző gépek technikai modelljeit, tervrajzokat láthatunk itt. Külön kiállítás foglalkozik a hajózás művészeti megjelenítésével, a gazdag tárgytörténeti gyűjteményben találhatók festmények, grafikák, fotók, filmek, hajódekorációk, érmék, bútorok, ruhadarabok. Egy másik szekció a tengerészeti tudományba nyújt betekintést atlaszok, térképek, glóbuszok, tájékozódási eszközök segítségével. Ezeket a kiállításokat inkább nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek szánták, a kisebbek pedig remekül szórakozhatnak a kikötőben horgonyzó East Indiaman Amsterdam fedélzetén bolyongva, a múzeumban pedig közelről szemügyre vehetik egy életnagyságú bálna különböző testrészeit. Mostanában nem jártunk ott, de legutóbbi látogatásunk idején a gyerekek nagyon élvezték, hogy  "víz alá merülhettek" egy hangulatosan megvilágított, a tenger élővilágát bábokkal bemutató teremben. A múzeum északi szárnyában a sosem alvó amszterdami kikötő életébe nyerhetünk bepillantást filmek segítségével (egy "konténerben utazva" járhatjuk be a kikötőt).

Honlap angolul: https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/

Milyen korosztálynak? 1-99 éves korig

Helyszín, megközelíthetőség: ***** városközpont, 25 perc sétányira Amsterdam Centraal-tól

Szolgáltatások: étterem, ruhatár, pelenkázóasztal, elsősegély, liftek, kerekesszékkel bejárható, audio túra, tárlatvezetés, múzeumshop

Étkezés: az étteremben vagy elfogyaszthatjuk saját szendvicseinket a fedett aulában található padokon

Ingyenes a következő kártyákkal: I Amsterdam City Card, Museumcard, Holland Pass

Internetes jegyrendelés: Igen

Kedvenc élményünk: Az East Indiaman Amsterdam felfedezése

imag0147.jpg

Maritime Museum, Rotterdam

Ha van olyan múzeum, amellyel a gyerekek az első pillantásra szerelembe fognak esni, akkor ez biztosan az. Egy külön szárny csak a gyerekeké: Professor Splash birodalma (avagy Kikötői kaland), ahol bele lehet ülni egy vitorlásba, kalózhajóra mászni vagy érdekes tárgyakat megcsodálni és navigálni egy tengeralattjáróban. De a legnagyobb móka a tetőterasz gyerekekre szabott kikötője, ahol igazi daruval és futószalaggal lehet árukat pakolni. 

A nagyobb gyerekeket biztosan érdekelni fogja 'A világ a tányérodon' című kiállítás, ahol interaktív és szórakoztató módon tudhatnak meg többet arról, honnan és hogyan érkeznek/érkeztek háztartásunkba a világ másik feléről az importáruk, például a kávé, kakaó, narancs vagy annak idején a krumpli. 

 img_9246.JPG

Egy kisebb kiállításon abba is belekóstolhatunk, milyen lehet egy tengerjáró hajón nyaralni.

img_20160227_122123.jpg

img_20160227_122145.jpg

Egy másik teremben azt figyelhetjük meg (egy számítógépen navigálva) filmfelvételek, fotók segítségével, milyen élet zajlott régen és zajlik most a hatalmas rotterdami kikötőben. Hagyományosabb múzeumi élményt nyújt a "Mesterművek" című kiállítás, amely több évszázad legkülönlegesebb, hajózással kapcsolatos emlékeit mutatja be.

Ja, és a múzeum szabadtéri részén igazi hajókat is megcsodálhatunk belülről. Nekünk nagyszerű élmény volt az itt töltött délelőtt. 

Honlap angolul: https://www.maritiemmuseum.nl/en

Milyen korosztálynak? 1-99 éves korig

Helyszín, megközelíthetőség: ***** Rotterdam kikötői negyede, mely könnyen elérhető többféle tömegközlekedési eszközzel (vonat, metró, villamos) is

Szolgáltatások: étterem, ruhatár, pelenkázóasztal, liftek, kerekesszékkel bejárható, audio túra, tárlatvezetés, múzeumshop

Étkezés: az étteremben vagy elfogyaszthatjuk saját szendvicseinket az aulában található padokon, asztaloknál

Ingyenes a következő kártyákkal: ICOM card, Museum Card, Rotterdam Pass

Internetes jegyrendelés: Igen

Kedvenc élményünk: A miniatűr kikötő a teraszon és 'A világ a tányérodon' kiállítás 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fedezdfelhollandiat.blog.hu/api/trackback/id/tr118479618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása